Днес Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в

...
Днес Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в
Коментари Харесай

Ако се стигне до служебно правителство: Кои са опциите за премиер след последните промени в Конституцията

Днес Мария Габриел подаде публично заявление , че  няма да взе участие в парламентарна процедура  по избор на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет. Но има избрани дейности, които би трябвало да се случат по Конституция по-късно. Вижте какви са те:

 enlightened По Конституция  държавният глава би трябвало да продължи с процедурата  в  търсене  на  вид  за  постоянен кабинет . Така втората стъпка е той да връчи втория мандат на ПП-ДБ, които да опитат да сформират държавно управление. Те имат 7-дневен период да изпълнят мандата със състав на кабинет или да се откажат от него.

 enlightened Ако ПП-ДБ не сформират кабинет – третата стъпка  е изборът на президента. Третият мандат се връчва от президента на определена от него парламентарно показана мощ, откакто първият и вторият мандат са връчени на две от най-големите обединения в Народното събрание.

 enlightened Ако и с третия мандат не може да се сформира кабинет, тогава президентът ще издаде декрет за насрочване на предварителни избори.  Те не би трябвало да се проведат по-късно от два месеца след привършване на процедурата по раздаването на мандатите.

► След последните промени в Конституцията при несъблюдение и на третия мандат  Народното събрание не се разпуска  и  ще продължи да работи.

 enlightened Според поправките в Конституцията, които депутатите гласоподаваха, в случай че се стигне до длъжностен кабинет, то президентът може да избира длъжностен министър-председател измежду  ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сметната палата или заместниците му, шефа и подуправителите на Българска народна банка, омбудсмана или заместниците му за служебен министър-председател.

► Разгледайте кои са вероятните варианти на президента Румен Радев за служебен министър председател:

Настоящият  председател  на  парламента  е  Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.  От 2003 година до юли 2009 година той е секретар на Столична община. От 2009 година до 2013 година е основен секретар на Министерския съвет, а в интервала 2014-2016 година е консултант на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство.

От 30 септември 2016 година с Решение на Министерския съвет е избран за ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “.С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е избран за ръководител на Комисия за контролиране на известията, като решението влезе в действие на 15 януари 2018 г. Избран от Народното събрание за министър на превоза, осведомителните технологии и известията на 20 септември 2018 година. Бил е народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно заседание.

Георги Димитров

Настоящият  председател  на  Сметната палата  е  Димитър   Главчев , някогашен ръководител на Народно събрание от ГЕРБ-СДС. Заместниците на Главчев са Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

 

БГНЕС

 

Димитър Радев  е  управител  на  Българската национална банка  (БНБ) и е определен от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 година

Тогава той беше повдигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Радев беше избран отново за своя втори шестгодишен мандат като гуверньор от 49-ото Народно заседание.

Георги Димитров

Промените в Конституцията посочват  омбудсмана  като вид за Радев. Това е  Диана Ковачева , през януари обаче тя беше определена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

 

Пресцентър на Омбудсмана на Република България

 

Припомняме, че Румен Радев атакува  в Конституционния съд  промените  в  главния закон . Делото беше формирано на 8 януари.

„ Много ми е елементарно. Отварям Конституцията, чета опциите и карам по ред, по  домовата книга . Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е огромният въпрос. Едно съществено ръководство желае да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз би трябвало да си харесам някой от хората, от тази  стеснена алтернатива , той би трябвало да избере министри от някъде, ще забележим по какъв начин. Аз няма да съм този, който показва министрите, но трябва с  моя автограф под мой декрет , официално и юридически да  нося отговорност . Виждате ли, то към този момент няма отговорност. Всичко е по този начин размито, че да няма отговорност “, означи Радев.

https://dariknews.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР